A világban 39 levendula faja ismert, de a hazai éghajlaton főleg a közönséges, francia és az angol levendula terjedt el, mely mindegyike télálló levendula.

Közönséges télálló levendula jellemzői

A legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Mediterrán évelő félcserje, mely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője akár közel egy méter is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása, majd visszavágás után akár ősszel újra virágozhat.

Angol levendula

Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljes növekedésű, a bokrok átmérője 100 cm. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe világosabb levendulakék a francia levendulához képest. Két héttel később virágzik, mint a francia. Levelei gyönyörű világos ezüstösek, szép sövény lesz belőle. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a hazai nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő. Virágjának szára igen hosszú, nagyon alkalmas levendula koszorú készítésére. Illata intenzívebb, így levendula illatpárnákba is nagyon jó tölteni.

A télálló levendula gondozása

levendula palánta ültetése alapvetően tavasztól őszig fagymentes időben bármikor történhet.  

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár, de egyéb talajigénye nincs, bármely talajban jól fejlődik.

Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát is befolyásolja. A szárazságot jól viseli, locsolást szabad földbe ültetés esetén nem igényel, csak hosszabban elnyúló forró nyarak esetén érdemes néha meglocsolni. A levendula gondozása alapvetően nem sok munkát igényel.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Fontos a levendula visszavágása, a bokrosodást elősegítendő. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

A levendula felhasználása

A levendula nem csak a kertünk ékessége lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkalmasabb a virág. A levendula jótékony hatásai különböző betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt vágjuk le. Készítsünk kis csokrokat, amit befőttes gumival fogunk össze és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Levelei és virága is sokoldalúan felhasználható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Közönséges_levendula

Vissza a kategória cikkeihez