Szárított levendula

A levendula egy mindenki által ismert gyógy-, illetve fűszernövény, mely szárított levendula formájában is rengeteg felhasználási lehetőséggel kecsegtet.

A levendula nem csak a kertünk ékessége lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A kinyílt virágokat érdemes levágni és dekorációs vagy egyéb célra felhasználni.

Akár frissen is felhasználhatjuk vagy leszáríthatjuk későbbi felhasználásra. A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. 

Szárított levendula – dekorációként

Szárított levendula

Már a 13., 14. században használták a népi gyógyászatban is, a pestis elleni védekezés egyik fontos eszköze volt.  Majd a későbbiekben a moly ellen is ezt vetették be. Manapság előszeretettel használjuk kézzel varrott illatpárnácskákban.  A dekoratív zacskókba, szütyőcskékbe a megszárított, száras virágok kis darabokra vágjuk és úgy tesszük bele, illata sokáig tart.

Koszorút és egyéb virágdekorációt rugalmas, friss virágokból tudunk legegyszerűbben készíteni.

A levendula azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat is. 

Szárított levendula – teának

Mivel a levendula szárított formában is hosszú ideig megőrzi illóolaj tartalmát, így nem csak a virágzás 5-6 hetében alkalmazhatjuk. A levendula sötét, száraz helyen szárítva színéből és illóolaj tartalmából is csak keveset veszít.

A levendulából gyógytea egyaránt készíthető a virágok leforrázásával és rövid ideig tartó főzéssel is. Mindkét elkészítési módnál fontos az edényt lefedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

Levendula gyógyteák alkalmazása

 • Migrén ellen
  1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, méz, vagy egyéb természetes édesítővel tovább édesíthető.
 • Légúti megbetegedéseknél
  1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor egy csészényit érdemes fogyasztani belőle.
 • Nyugtatóként, stresszoldásra
  3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk egy csészényi vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
 • Alvászavar, idegesség ellen
  2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Lefekvés előtt 1-2 csészényi tea elfogyasztása ajánlott.
 • Gyomorfájásra
  2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. Még hatásosabb, ha a levendulával együtt más emésztésjavító növényeket, pl ánizs, borsmenta, citromfű, édeskömény, ezerjófű, ginszeng, gyömbér, lestyán is kerül a teába.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

https://www.agraroldal.hu/levendula-haztartasban.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom