Spanyol levendula

A levendulának a világban 39 faja ismert, a száraz, meleg éghajlatú területeken őshonos spanyol levendula az egyik ezek közül. A spanyol levendula a virágai után füzéres, vagy bóbitás levendula néven is ismert. Nem azonos a közönséges keskenylevelű levendulával, melyet orvosi, francia, szagos levendulának is neveznek.

Spanyol levendula jellemzése

Az illata nagyon finom, akár a többi levendulának, a virága pedig különösen bájos és szép. Eltérés a közönséges levendulához képest abban van, hogy a meleg klímát jobban bírja, kifejezetten szereti. Levelei ezüstös zöldek, kis bokrocskákat alkotnak. Sövény, vagy ágyásszegélyként is nevelhető. Legnagyobb eltérése a közönséges levenduláétól a virágaiban mutatkozik meg. Ugyanis az egyenes szárak csúcsán elhelyezkedő bóbitaszerű füzérvirágzat tetején nyuszifülekre emlékeztető, megnagyobbodott, lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek díszlenek.

Változatai:

  • Ann’s Purple: A fajtánál nagyobb, 70-75 cm magasságot is elérő növény.
  • Purple Ribbon: Sötétlila virágokat hoz és a többi fajtánál jobban tűri a hideget.
  • Kew Red: Ezek különlegessége, hogy rózsaszín virágai vannak.
  • Winter Bees: Rendkívül korai virágzású, akár már tél végén kezdődhet a mediterrán éghajlatú, meleg területeken.
  • Lutsko’s Dwarf: Törpe fajta, max. 30 cm-re nő, erkélyek, balkonok kedvelt növénye.

Spanyol levendula gondozása

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jólKerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár.

Fényigényes növény. A szárazságot jól viseli. A levendula gondozása nem igényel sok munkát.

A levendula gondozása a spanyol levendula esetében is hasonlatos, csak ez a fajta jobban tűri a meleget. Valamint hideghatásnak sem kell érnie ahhoz, hogy virágozni kezdjen.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel, azonban arra vigyázni kell, hogy az ültetőkeverék könnyű, jó vízáteresztő képességű legyen, az edény alján pedig legyen vízelvezető nyílás, amelyen keresztül a felesleges öntözővíz távozni tud. Ugyanis nem igényel sok locsolást, és a hosszabban tartó aszályos időszakokat is jól viseli. Cserépbe ültetve akár a lakásba is behozhatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Füzéres_levendula

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom