Provanszi levendula

A Provanszi levendula Franciaország déli részén hatalmas levendula mezőkön terem, mely a virágzáskor minden évben az emberek, turisták millióit kápráztatja el. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt, őshazája Délkelet-Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, a legismertebbek a főleg Provance környéki végtelenül illatozó lila levendula mezők.

Provanszi levendula

Dél-Franciaország négy megyéjében termesztik a francia levendula 94%-át:

  • Alpes de Haute-Provence
  • Drôme
  • Hautes-Alpes
  • Vaucluse.

De a levendula az idők során Provence igazi jelképévé vált: a levendulaolaj, a parfümkészítés, levendulás aromaterápia, a levendulás méz, levendulás ételek, szörpök, mind Provence részévé váltak. Az érdeklődők végig járhatják a híres levendula mezőket, és gyárlátogatásokon is részt vehetnek.

A levendula Franciaországban június végétől egészen augusztus végéig virágzik, ez persze függ a levendulamező nagyságától, a termőterület magassági szintjétől és az időjárástól.

Francia levendula hazánkban

Hazánkban először az 1920-as években telepítették az első levendula ültetvényt, – mely Franciaországból származott – a Tihanyi-félsziget vulkáni köves, napos lankáira. Azóta Tihany a levenduláról is ismert, főleg mióta 2004-ben a levendula tiszteletére itt indult az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb. Azonban napjainkban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, melynek felhasználása igen széleskörű: parfüm, ízesített méz, bor és különböző ajándéktárgyak is készülnek belőle.

Levendula jellemzői

Gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. Hosszúkás levelei 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színűek. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. Ha hosszú szárral szedjük le a virágzás közepén gyönyörű levendula koszorú készíthető belőle, de csokorba kötve is könnyebben kiszárítható.

https://wanderwell.hu/francia-levendulamezok-amiket-egyszer-latnod-kell-az-eletben

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom