Mikor ültessünk levendulát

Mikor ültessünk levendulát, ha szép virágos bokrokat szeretnénk? Alapvetően tavasztól őszig fagymentes időben bármikor lehet levendulát ültetni.

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár.

A növény a mínusz 15-20 fokos hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult levendulában.

Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát is befolyásolja. A szárazságot jól viseli.

Mikor ültessünk levendulát, hogyan és hová?

Érdemes először jól megválasztani a helyét, majd azt elő is készíteni. Az ültetés előtt célszerű a földjéhez néhány marék homokot és kavicsot keverni, főleg, ha a kötött, agyagos a talaj, ahová ültetnénk. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat.

  1. Az ültetőgödörbe először egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát kell szórni, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.
  2. A cserépből óvatosan, hogy a gyökerek ne sérüljenek ki kell venni a növényt, majd az ültetőgödörbe tenni.
  3. Be kell temetni a földdel és a töve körül alaposan le kell nyomkodni.
  4. Ezután bőségesen meg kell locsolni.

A locsolást a következő hetekben még folytatni kell, hogy a gyökerek ki tudjanak fejlődni. Kavicsot, vagy fenyőkérget is lehet köré szórni, ezáltal meggátolva a gyomosodást. Azonban vigyázni kell, hogy közvetlenül a töve köré ne kerüljön, mert, ha ott letakarjuk befülledhet a növény.

A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Fontos a levendula metszése, a bokrok kialakításához. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

https://www.pannonhalmilevendula.hu/termesztes.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom