Lila levendula

A világban a levendula 39 faja is ismert, ezek egyike a lila levendula mely hazánkban kevésbé ismert mint a közönséges kék levendula, ami nagyon elterjedt és rendkívül jól érzi magát a hazai éghajlaton.

A levendulát már az ókorban is ismerték és használták, hiszen már akkor is a szépségápolás fontos növénye volt. Délkelet-Ázsiából származik, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, ahol 4 megyében – főleg Provance-ban – találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket.

Hazánkba szintén Franciaországból került töveket kezdtek telepíteni először az 1920-as években. Az első telepítések a Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáin növekedtek. Ennek tiszteletére indult 2004-ben a Tihanyban az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Tihany neve is lassan összeforr a levendulával annak ellenére, hogy napjainkban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, amelyből parfüm, ízesített méz, bor és ajándéktárgy is készül.

Lila levendula jellemzői

Mediterrán évelő örökzöld félcserje, mely rózsaszín virágokat hoz. A meleg, napos helyet kedveli, rendkívül jól bírja a szárazságot. Szabad földbe ültetve – az ültetést követően – szinte csak a nagy szárazságban kell locsolni néha. A cserépbe ültetett társai rendszeres locsolást igényelnek, de vigyázni kell, hogy ne álljon alattuk a víz és ne is locsoljuk túl, mert akkor begombásodhat a növény. Ideális ültetési ideje bármikor lehet a tavasztól őszig tartó fagymentes időszakban. Júniustól virágzik, a virágok szedése is innen indul. Virágának felhasználása sokféleképpen történik, akárcsak kék társaiknál. Parkok, díszkertek kedvelt növénye, mely rózsák mellé ültetve elűzi a levéltetveket is.

A levendula felhasználása

A levendula nem csak a kertünk ékessége lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. A levendula virágából olajat is készítenek, mely számos módon felhasználható. A levendula jótékony hatásai különböző betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. Elsősorban aromaterápiában, a kozmetikai iparban, de akár főzetként felhasználva is.

A kinyílt levendulavirágokat leszedve, kiszárítva molyok és egyéb rovarok ellen is kitűnő. A látványa és az illata pedig a lila mezőket idézi meg. Az illatok – főleg a levendulavirág illata – jótékonyan hatnak a lélekre, és a tudatalattinkban keltenek kellemes érzéseket. Segítenek ellazulni, töltekezni, erőt gyűjteni és megszabadulni a fáradságtól, feszültségektől. Ezért is célszerű legalább szárított levendula virágot tartani a lakásban.

https://szikert.hu/Lila-levendula-t947

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom