Levendulás keksz

A levendulás keksz egy nagyon könnyen elkészíthető, rendkívül ízletes, különleges, és igazán gyorsan elkészíthető sütemény. Kezdők is bátran hozzáláthatnak a sütemény készítéséhez, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Csak összekeverjük a hozzávalókat, megsütjük és már jöhetnek is a vendégek a csodájára járni! Bármely alkalomra elkészíthető, de csak úgy egy délutáni kávé, vagy ízletes tea mellé is kiváló, illatos finomság. Ráadásul ez a finom édesség légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad.

Egyszerű levendulás keksz recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt (lehet 60-40 arányban fehér és bármilyen más: rozsos, tönköly stb.)
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál szárított levendula virág
  • 1 nagyobb tojás (vagy 2 kisebb)
  • csipet só

Illatos levendulás kekszek elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőt melegítsük elő 175-180 fokra.
  2. Ezután a lisztet (vagy liszteket) kell összekeverni a sütőporral és a csipet sóval.
  3. Majd a cukrokat is hozzá kell adni és azzal is összekeverni.
  4. Ezután keverjük el benne a szárított levendula virágot.
  5. Majd tegyük bele a felolvasztott vajat és az egész tojást.
  6. Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát, hogy összeálljon.
  7. Kis gombócokat formálunk belőle és a sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
  8. Kicsit szétlapítgatjuk kézzel vagy kanállal.
  9. Hagyunk helyet közöttük ne nagyon szorosan tegyük egymás mellé a kekszeket, mert kicsit nőnek sülés közben.
  10. Az előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a szép aranybarna, a széle pedig kicsit sötétebb. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.

Ez a mennyiség kb. 20 darab keksz sütésére elegendő. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert nagyon gyorsan készen van és több napig el is tárolható. Számos variációban elkészíthető és akár aszalt gyümölcsökkel (áfonya, eper, szilva stb.) magokkal (dió, mandula, mogyoró), csokoládé darabokkal tovább gazdagítható. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!

https://femina.hu/recept/hazi-kekszek/

Vissza a kategória cikkeihez