Levendulás kajszibarack fagyi

Levendulás kajszibarack fagyi lett a 2020-as év a Balaton fagyaltja verseny győztes fagyija. Különdíjat nyert a balatonszemesi Margaréta Fagyizó “ZabSzemes” édessége, a veszprémi Völgy Fagyizó „Tök jó Fagyi”, valamint a balatonboglári Tejvirág Fagyizó “Balaton forró csókja” fantázianevű fagylaltja is. A Balaton fagylaltja versenyt 2014. óta rendezik meg a Balatoni Turizmus Szövetség kezdeményezésére. Erre az immár hagyományosnak mondható versenyre számos cukrászda és fagylaltműhely nevez különlegesebbnél különlegesebb hűsítő fagylaltjaival.

Levendulás kajszibarack fagyi

Ezt a nyerő párosítást a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó műhelyében állították elő. A zsűri végig járva a benevezett fagylaltozókat, több tényezőt figyelembe véve hozza meg a döntését. Ilyen az íz, illat, állag, szín, dekoráció, praktikum, és persze valamelyest a fagyi a Balatonhoz való kötődése is. A levendula szó hallatán egyébként is sokaknak a Balaton – főleg Tihany jut eszükbe, hiszen itt kerül megrendezésre évről-évre a Levendula Fesztivál is. A levendula fagyi pedig önmagában is egy igazi különlegesség, nagy kedvence a levendula ízéért rajongóknak. De érdemes megkóstolni bárkinek! A levendula pedig a kajszival párosítva, mint látjuk nyerő párost alkot. A balatonfüredi Bagaméri Fagyizó már második alkalommal nyerte meg a Szövetség versenyét. Egyébként 2014-ben már a kapros-túrós pités fagylaltjuk is magáénak mondhatta a Balaton Íze címet.

Balaton Fagylaltja verseny

Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választják, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.

2018-ban is a füredi Bagaméri Fagyizó nyert akkor az Annabáli Csemege fantázianevű kreációval. Ez egy tejalapú, linzeres ízesítésű, sült alma rétegezésű, roppanós linzermorzsás édesség, melynek a tetején csokoládé díszítés van. A fagylalt készítője Márton Sándor volt, aki az előző év győztesétől Somogyi Renátától a gyenesdiási Bringatanya tulajdonosától vette át a vándorkupát. Ő a bazsalikomos málna fagyijával vihette el a kupát. 2017-ben szintén ővék volt a díj, akkor a „Festetics mandulás csókja” fantázianevű édességgel. Ehhez madártej, házi piskóta, mandulás ropogós és csokoládé szolgáltatta az alapokat, és ekkor először tesztelték gyerekek is a hűsítő nyalánkságokat.

A verseny célja többek között, hogy minél több minőségi, helyi alapanyagokból készült kézműves fagylalt álljon a hűsítő finomságra vágyók rendelkezésére.

http://www.balatonfagyija.hu/

Címlap kép: Balaton fagyija 2020 (forrás: https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/06/13/a-levendulas-kajszibarack-lett-a-balaton-fagyija)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom