Levendula ültetése magról

levendula ültetése magról is történhet, de ez nem túl hatékony módszer. Alapvetően a levendula szaporítása többféleképpen történhet. Ebből az egyik módszer a magról vetés.

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár.

A növény a mínusz 15-20 fokos hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult levendulában.

Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát is befolyásolja. A szárazságot jól viseli.

Levendula ültetése magról

A levendula vetését november elejétől a fagyokig kell megtenni, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség. A saját, vagy vetőmagboltban kapható fényes, fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.  El lehet őket vetni a kert egy gondosan előkészített részébe, vagy mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk.

Vetni egy kis homokkal összekevert földbe érdemes. Így egyenletesebben lehet a talaj felszínére szórni a magvakat. A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, körülbelül 0,5 – 1,5 cm vastagon. Finoman kell rárostálni a földdel elkevert homokot, majd egyenletesen letömöríteni a talajt.

A levendula vetése a következő év őszére hoz kiültetésre alkalmas palántákat. A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni és gyomlálni kell. Fontos ápolási munka levendula metszése, melyet akkor kell elvégezni, mikor a bimbók már megjelentek. 

Levendulák ültetése magról cserépbe

Ha csak néhány tő levendulát szeretnénk, akkor cserépbe is vethetünk. Ha a cserepeket beltéren tartjuk, a magvaknak a vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a magvakat 2-3 napra fagyasztóba tesszük, vagy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt 2-3 hétre hűtőbe. Cserépbe vetéskor a vetőmagot szórjuk a földbe, majd vékonyan takarjuk homokkal összekevert földdel és nyomkodjuk le. Vigyázzunk, hogy a magok ne legyenek mélyen mert, ha túl mélyre kerül, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő nagyjából egy hónap. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel kell a szabadba vinni. A cserepeket ne tegyükki teljes napsütésnek.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

https://www.pannonhalmilevendula.hu/termesztes.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom