Levendula termesztése

A levendula termesztése, ültetése tavasztól őszig a fagymentes időben bármikor megtörténhet. Érdemes csoportosan ültetni szépsége úgy érvényesül igazán.

Levendula termesztése előtti teendők:

 1. Megfelelő napos hely választása, a levendula ugyanis nagyon fényigényes.
 2. Az ültetés előtt érdemes a földjéhez néhány marék homokot és kavicsot keverni, főleg, ha a kertben kötött, agyagos a talaj. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat.
 3. Az ültetőgödörbe egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát kell szórni, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.
 4. Ezután óvatosan ki kell emelni a cserepéből a növényt, majd belehelyezni az ültetőgödörbe. Be kell temetni földdel és a töve körül jó alaposan lenyomkodni.
 5. Öntözni csak az ültetés után kell kétszer-háromszor, de bőségesen, hogy a gyökerek kifejlődjenek, utána már nem szükséges. A levendula nagyon jól tűri a szárazságot.

Több levendula ültetésekor, ha azok egy helyre kerülnek érdemes legalább 50 cm tőtávolságot hagyni. Ha kerti út menti szegélynövényként pedig 30 cm távolságot kell hagyni a levendulatövek között.

Lehet köré kavicsot vagy fenyőkérget szórni, ezáltal meggátolva a gyomosodást. Arra kell figyelni, hogy közvetlenül a tövéhez azonban ne kerüljön a takaróanyagból, mert befülled alatta a növény. Mivel mészkedvelő növény, a kavics kiváló talajtakaróként.

Levendulák termesztése, ültetése utáni teendők:

 1. A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék.
  Tartós, száraz időszakokban érdemes megöntözni, de ekkor is csak mértékkel.
  A cserépben hamar kiszárad a föld, ezért a cserepes levendulának nagyobb a vízigénye mint a kertben nevelt társainak. Ezeket rendszeresen locsolni szükséges, azonban figyelni kell rá, hogy ne álljon alatta a víz és a legközelebbi locsolás csak akkor történjen, ha már ismét kiszáradt a földje.
 2. Nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra, ezért trágyázni sem kell. Hiszen inkább homokos, kavicsos, sovány talajban érzi jól magát.
 3. Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól.
 4. Nem igényel sok gondozást, de a hajtásait május-júniusban 8-10 cm magasságban vissza kell metszeni. A levendula metszése az egyetlen fontos feladat, melyet érdemes többször is elvégezni az év során.
 5. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

A levendula szaporítása többféleképpen történhet: dugványozással, feltöltéses bujtással és tőosztással is szaporítható. A tenyész edényben előnevelt palántákat tavasztól késő őszig lehet elültetni. Virágágyak szegélyezésére, sziklakertbe, virágágyba ültetve, vagy akár ablakládában is biztonságosan fejlődik.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom