Levendula teleltetése

A levendula teleltetése sokszor már az ültetés során felmerül. Hiszen már akkor jó tudni, hogy hová kerüljön, mozgatható helyen legyen vagy sem. A hazai levendula fajták általában télálló félcserjék, melyek a száraz, meleg éghajlaton érzik igazán jól magukat, de a teleket is jól viselik kb. -5 fokig.

Van-e teendőnk a levendula teleltetése kapcsán?

A jó minőségű palánta nem fagy ki, hanem vegetál a téli időszakban, így nem szükséges a lakásba bevinni. (Sőt előfordulhat, hogy pont a lakásban fog elpusztulni.) A jól edzett palántának nem lehet problémája kint, mert elvegetál, majd tavasszal újra kezd hajtani. Fagymentes, védettebb zugokba ültetve biztosan nem lesz vele gond. Alapvetően a kertészetekben nevelt palánták is télen-nyáron kint vannak, így a nagy melegekhez, forrósághoz és a fagyokhoz is hozzáedzettek.

Ültetési praktikák

levendula palánta ültetése alapvetően tavasztól őszig fagymentes időben bármikor történhet.  

A levendula elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár.

A növény a mínusz 15-20 fokos hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult levendulában.

Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát is befolyásolja. A szárazságot jól viseli. A levendula gondozása nem igényel sok munkát.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Fontos a levendula metszése, a bokrosodást elősegítendő. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

A levendula ültetése tavasztól őszig a fagymentes időben bármikor megtörténhet. Érdemes csoportosan ültetni szépsége úgy érvényesül igazán.

https://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Gyakran_ismetelt_levendula_kerdesek.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom