Levendula szaporítása

A levendula szaporítása ősszel, és tavasszal is történhet. A levendula szaporítása bármikor tesszük is, többféleképpen történhet:

  • Egyrészt magról szaporítva, de ez nem túl hatékony és csak gyakorlott kertészkedőknek ajánlható módszer. Ebben az esetben a magot késő ősszel kell a cserépbe vagy melegágyba elvetni, majd tavasszal kell a magoncokat palántázni. Csak a megerősödött növényeket lehet aztán kiültetni a szabadba. A kis magból több éves türelmes várakozás után fejlődik ki a levendulabokor.
  • Másrészt tőosztással. Ez egy sokkal egyszerűbb módszer, melyet kora tavasszal, vagy késő ősszel lehet elvégezni. A vásárolt levendula palántát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni. Első évben azonban tanácsos betakarva teleltetni, mert az üvegházban nevelt palánták rendkívül érzékenyek. Jó megoldás a hazai termelőtől vásárolt levendula, amit már kezdetektől a szabadban neveltek.
  • Gyökereztetéssel, dugványozással. A vízben történő gyökereztetés a dugványozáshoz kapcsolódó egyik legegyszerűbb módja a gyökereztetésnek. Itt nincs talajkeverék, amit ki kell kísérletezni, napokat sem kell számolni. Egyszerűen csak vízbe kell helyezni a hajtásokat és azt figyelni, hogy gyökerezik-e már. Amelyik elkezd gyökeret engedni azt ki is lehet venni a többi közül és akár azonnal el is lehet ültetni.

Levendula szaporítása – szabadon ültetve, vagy cserépben

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. Legfontosabb számára a napfény, ezért a napos és meleg helyet kedveli. Különösebb talajigénye sincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Levendula metszése

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság igényeinktől függ. Szegély vagy sövény kialakításához a tövek közti távolság ne legyen több fél méternél. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor legalább 80-100 cm-re távolságra kell ültetni őket egymástól. Az elnyílt virágokat le kell vágni. Ha ezt időben megtörténik, még az őszi másodvirágzásra is jut idő.  

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom