Levendula sövény

A levendula sövény metszéssel alakítható ki a kívánt formájúra. Ezáltal kialakítható bokor, sövény, vagy akár levendula fa is.

Levendula sövény metszése, ültetése

A levendula szaporítása többféleképpen történhet. Cserépben és szabad földön is termeszthető. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A megvágás során van lehetőség a kívánt forma kialakítására is. A visszavágással a növény megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben.

Gondozása nem túl igényes, mivel kártevői nincsenek, ezért permetezésre sincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, mivel a napfény a legfontosabb számára. Különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Öntözni csak az ültetés után kell kétszer-háromszor, de akkor bőségesen! Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Mi történik, ha a levendula metszése elmarad?

Azok a levendulák, amelyeket nem metszenek meg kellőképpen, fássá válhatnak a bokor középső részénél. A levendulákat egy évben legalább egyszer meg kell metszeni. Amennyiben ez ősszel történik meg, figyelni kell rá, hogy jóval az első fagy veszélye előtt ezt meg kell tenni. A sövényvágókkal nyugodtan lehet a levendulát is formálni. A levendulát tavasszal is meg lehet metszeni, miután elvirágzott, vagy kora nyáron. Hagyjunk zöld leveleket a bokron, mert, ha túlságosan visszavágjuk, megeshet, hogy a növény nem éli túl.

Azok a levendula bokrok, amelyeket nem metszettek meg fiatal korukban, lehet, hogy nem élik túl az erős metszést. Amennyiben a levendulabokor már hároméves, de még soha nem volt megmetszve, akkor lehet, hogy a metszéssel már nem érünk el semmit, és jobb lenne kicserélni a bokrot. Azonban, ha vannak új hajtások a fás rész alatt, akkor elkezdhetjük óvatosan metszeni, hogy elősegítsük az alsó levelek növekedését. Minden évben metsszünk egy kicsivel többet belőle, és metsszük minél közelebb a fás szárhoz, anélkül, hogy belevágnánk a fába.

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom