Levendula öntözése

A levendula öntözése alapvetően nem igényel túl nagy odafigyelést. Jól tűri ugyanis a szárazságot, így kertben ültetve elég neki a természetes csapadék. Csak nagyon hosszú ideje tartó száraz, forró nyári napokon érdemes öntözni. Azonban a cserépben tartott növények locsolása ajánlott, mivel a cserép nem tartja meg a nedvességet. A levendula ültetése során kell jobban figyelni az alapos öntözésre, ameddig a gyökerek meg nem erednek.

Levendula ültetése előtti teendők:

  1. Megfelelő napos hely választása, a levendula ugyanis nagyon fényigényes.
  2. Az ültetés előtt érdemes a földjéhez néhány marék homokot és kavicsot keverni, főleg, ha a kertben kötött, agyagos a talaj. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat.
  3. Az ültetőgödörbe egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát kell szórni, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.
  4. Ezután óvatosan ki kell emelni a cserepéből a növényt, majd belehelyezni az ültetőgödörbe. Be kell temetni földdel és a töve körül jó alaposan lenyomkodni.
  5. Öntözni csak az ültetés után kell kétszer-háromszor, de bőségesen, hogy a gyökerek kifejlődjenek, utána már nem szükséges. A levendula nagyon jó tűri a szárazságot

 Levendula öntözése – amire figyelni kell:

  1. A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék.
  2. Tartós, száraz időszakokban érdemes megöntözni, de ekkor is csak mértékkel.
  3. A cserépben hamar kiszárad a föld, ezért a cserepes levendulának nagyobb a vízigénye mint a kertben nevelt társainak. Ezeket rendszeresen locsolni szükséges, azonban figyelni kell rá, hogy ne álljon alatta a víz és a legközelebbi locsolás csak akkor történjen, ha már ismét kiszáradt a földje.
  4. A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól.

Nem igényel sok gondozást, de a hajtásait május-júniusban 8-10 cm magasságban vissza kell metszeni. A levendula metszése azonban fontos, mely többször is történhet az év során.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk.

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom