A levendula mező hallatán mindenkinek egy lilába borult hatalmas rét jut az eszébe. A levendulát már ókorban is ismerték és használták. Már akkor a szépségápolás fontos növénye volt. Délkelet-Ázsiából származik, Európába a rómaiak segítségével került. Napjainkban is Franciaország déli részén – főleg Provance-ban – találunk végtelenül illatozó lila levendula mezőket, de további 4 megyében is termesztik.

Az első levendula mező hazánkban

Hazánkban először az 1920-as években telepítették az első levendula ültetvényt – amit Franciaországból hoztak – a Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira. Tihanyban 2004-ben a levendula tiszteletére indult az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Azonban napjainkban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát. Elsősorban kézkrém, fürdősó, de szappan, ízesített méz, és ajándéktárgy is készül belőlük, melyek meg is vásárolhatók.

Levendula mezők, melyeket kevésbé ismerünk

  • Dörgicse

A Balaton-felvidéken, Tihanytól alig karnyújtásnyira szintén hatalmas területen lila virágmező tárul az ember szeme elé, ha éppen akkor arra jár. A dörgicsei levendula major nemcsak ebben az időszakban várja a látogatóit.

További információk: https://www.levendarium.hu

  • Hőgyész

Tolna megye dimbes-dombos részén található a hőgyészi levendula farm, melyen egyelőre francia levendula termesztés folyik néhány hektáron.  Levendulás termékeiket szeretnék a hungarikumok sorában látni egyszer. https://www.facebook.com/events/414135572393639/

  • Monoszló

A Balaton-felvidéki település még elsősorban a vulkanikus Hegyestűről ismert, azonban itt is nagy területen termesztenek levendulát. A virágzáskor – akárcsak Tihanyban – szedd magad lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára.

További információ: http://www.magyarprovencelevendula.hu/

  • Nyergesújfalu

Esztergomtól 16 km-re a Duna jobb partján is nagy területen termesztik a levendulát, ahol minden szezonban Szedd Magad Levendula Fesztivált is tartanak az Angyalvirág Kertészetben.

További információ: https://www.facebook.com/angyalvirag25/

  • Dunaszentmiklós

Dunaújvárostól mindössze húsz kilométerre, Daruszentmiklóson található egy kevésbé ismert, eldugott levendulás, a Smaragdfarm. A júniusi „Szedd magad levendulát” napokon itt is lehetőség adódik arra, hogy begyűjtsünk néhány csokorra valót a gyönyörű lila virágokból, illetve, hogy bepillantsunk a farm életébe is.

További információ: http://www.smaragdfarm.hu/

Levendula mezők – szedd magad

Ezeknek a gyönyörű levendulás réteknek a többségén virágzás idején „Szedd magad levendula” akciókkal várják e lila virágok kedvelőit. Lehetőség nyílik levendulás termékek vásárlására is és van, ahol a levendula termesztés fortélyaival, a farm életével is megismerkedhetünk. A levendula iránt ismét egyre nagyobb az érdeklődés. Levele és virága is sokoldalúan felhasználható, hiszen a levendula jótékony hatásai miatt már a népi gyógyászatban is régóta használt gyógynövény. Azonban napjainkra már a gasztronómiában is egyre nagyobb teret hódít magának.

https://impressmagazin.hu/a-10-legszebb-levendulas-hely-az-orszagban/

Vissza a kategória cikkeihez