Levendula lakásban

Levendula lakásban is nevelhető, bár szobanövényként nem szokványos. Azonban, ha nincs lehetőségünk kertben, erkélyen tartani, de szeretnénk a látványát az illatát élvezni, semmi akadálya a lakásban tartásának.

A levendula mediterrán évelő félcserje, mely elbokrosodik szabad földbe kiültetve. Télálló, jól bírja a mínuszokat is, télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett levendula virággal együtt akár 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, kevés vizet igényel. Június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása, majd ha ilyenkor visszavágjuk ősszel még másodvirágzásra is számíthatunk.

Levendula lakásban

levendula ültetése alapvetően tavasztól őszig bármikor történhet. Bár alapvetően nem nagy gondozást igényel szabad téren, a lakásban tartott levendulák gondozására nagyobb hangsúlyt kell fordítani. Legalkalmasabb fajta a lakásban tartásra a francia levendula.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen, lakásban tartva, nevelve – bár alapvetően szárazságtűrő növény, – de rendszeres öntözést igényel. Arra azonban figyelni kell, hogy ne álljon alatta a víz, mert az gombásodást okozhat, illetve a föld penészedéséhez vezethet.

Fényigényes növény, így mindenképpen olyan helyre kell állítani, ahol megfelelő mennyiségű napfény éri.  A megfelelő gondozást a terebélyes növekedésével is meghálája, így semmi esetre sem lesz neki elegendő hely az ablakpárkányon. Bár kedveli a meleget, de sugárzó hőnek ne tegyük ki.

Levendula gondozása

A levendula gondozása nagy munkálatokat nem igényel, azonban lakásban tartva fontos a levendula visszavágása, a bokrosodást elősegítendő. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. A visszavásásával alakítható bokor, vagy akár fa formájúvá is.

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom