Levendula kert

A Levendula Kert Zalaegerszegen várja a levendula iránt érdeklődőket, a levendula virágát, illatát kedvelőket. A levendula virágzás időszakában országszerte több helyen „Szedd magad” levendula akciókkal várják a látogatókat.

A levendula már az ókor óta ismert, már akkor is szépségápolás fontos növénye volt. Származási helye Délkelet-Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket és bár kevesen tudják, de hazánkban is egyre több helyen található nagy kiterjedésű levendula mező

Hazánkban először a Tihanyi-félszigetre telepítették az első levendula ültetvényt az 1920 években. 2004 óta Tihanyban a levendula tiszteletére Levendula Fesztivál is várja az érdeklődőket, mely többnapos program sorozat keretében várja az érdeklődőket. 2004 óta minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Tihanyt szoktuk a levendulával is azonosítani annak ellenére, hogy napjainkban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát.

Levendula Kert – Zalaegerszeg

A zalaegerszegi Levendula Kertbe is várják virágzás idején az érdeklődőket. Lehetőség van levendula virág szedésére, levendulás termékek vásárlására is. A levendula iránt az utóbbi években ismét egyre nagyobb az érdeklődés. Levelei és virága is sokoldalúan felhasználható, hiszen a levendula jótékony hatásai miatt már régóta a népi gyógyászatban is hasznos gyógynövény, napjainkra azonban a táplálkozásban is egyre nagyobb szerephez jut, elég csak a levendula fagyira, vagy a szörpre gondolni.

Elérhetőségek:

  • Cím: 8900 Zalaegerszeg, Aranyoslapi forrás
  • Tel.: + 36 30 491 6656

A levendula évelő félcserje, melyet hazánkban egyre több helyen termesztenek is. Rendkívül jól viseli az itteni éghajlatot, hiszen fény- és szárazságtűrő növény, mely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár több évtizedig is elél. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása, majd visszavágást követően másodvirágzása is van ősszel.

A levendula felhasználása

Többek között illóolajat, csersavat, kumarinokat tartalmaz. Nyugtató, görcsoldó, emésztést javító. Elsősorban a virágait használják fel, mely fontos illatszeripari alapanyag.

Alkalmazásának fő területei:

  • Légfrissítés: olaja párologtató készülékekbe, virága pot-pourrikba is használatos
  • Szépségipar: fontos kozmetikai alapanyag
  • Táplálkozás: a gasztronómiában is egyre nagyobb teret hódít.

https://www.hogyankell.hu/Felhaszn%C3%A1lni_a_levendul%C3%A1t

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom