Levendula illatosító

A levendula illatosító készülhet házilag, de akár készen is meg lehet venni. A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Elsősorban virága és a belőle készült levendulaolaj jótékony hatású.

levendula jótékony hatásai már évszázadok óta ismertek, hiszen már a 13., 14. századból való feljegyzések szerint a pestis és a molyok ellen is védekeztek vele. Azóta pedig egyre szélesebb körben használjuk és napjainkban szinte reneszánszát éli ismét, ez a lila virágú igénytelen növény, mely egyre több kert és balkon ékessége.

Levendula jótékony hatásai az aromaterápiában

  • Feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
  • Relaxál, regenerál.
  • Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot
  • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) esetén is

Elsősorban virága és a belőle készült levendulaolaj jótékony hatású. Az illóolaja nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása is ismert. Illata miatt a kozmetikai ipar egyik alapanyaga, a parfümök fontos alkotórészévé is vált az idők folyamán. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a gasztronómiában is a kézműves levendula szörp és a levendula fagyi is igazi különlegesség, melyet érdemes kipróbálni.

Levendula illatosító készítése házilag

Hozzávalók:

  • szárított levendula virág
  • szütyőcskék
  • szalag

A lemorzsolt szárított levendula világot az előzőleg meg varrt, vagy készen vett zsákocskákba töltjük és szép szalaggal összekötjük. Bárhová felakasztható, vagy párna mellé tehető, a jobb alvást elősegítendő. Illatát hosszú ideig megtartja.

 A levendula hatóanyagai: esszenciális olajai: 1-3 % linalool és linalyl-acetát, valamint 1,8 % cineol, kámfor. Ezen kívül cserző anyagok, flavionok, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon, ursolsav.

https://www.zoldbolt.hu/otthon-es-kert/belter/illatositas/tihanyi-levendula-illatosito.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom