Levendula Fesztivál

Levendula Fesztivál hazánkban először 2004-ben került megrendezésre a levendula tiszteletére Tihanyban. Ugyanis hazánkban először az 1920-as években az első levendula ültetvényt a Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira telepítették. Az első töveket Franciaországból hozták. Napjainkban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, amelyből parfüm, ízesített méz, bor és ajándéktárgy is készül.

A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt, őshazája Délkelet-Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket és bár kevesen tudják, se hazánkban is egyre több helyen található nagy kiterjedésű levendula mező.  A levendula virágzása idején – mely időjárás függvényében június elején, közepén kezdődik – számos helyen szedd magad akciókkal is várják a lelkes érdeklődőket.

Levendula Fesztivál

A 2004 óta – a levendula virágzással egyidőben – tartott fesztivál azóta is minden évben megrendezésre kerül és évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Illetve lehetőség van szedd magad keretében levendula virágot szedni a szél fújta hullámzó levendula mezőkön. A látvány már önmagában is megér egy kirándulást ide ilyenkor: amerre a szem ellát lilában pompázik minden.

A fesztivál ideje alatt a város több pontján különböző szórakoztató műsorokkal, egyéb programokkal, érdekességekkel várják az érdeklődőket.

A Levendula Házban többféle kiállítás látható, illetve vezetett túrákon is részt lehet venni.

Természetesen ezen az eseményen minden a levenduláról szól, így lehetőség van különböző levendulás termékek kóstolására, megvásárlására is.

Elérhetőség: Levendula Ház Látogatóközpont

Címlapkép: Levendula fesztivál (forrás: https://www.google.com/search?q=levendula+fesztivál)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom