Levendula fajták

A levendula fajták 39 faja ismert a világban, és már az ókorban is ismerték. Általánosságban elmondható, hogy a levendula évelő félcserje, mely a száraz, meleg éghajlatú területeken őshonos. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt, őshazája Délkelet-Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket.

Hazánkban a XX. század eleje óta ismert, akkor telepítették az első levendula ültetvényt a Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira. Azóta Tihany körül is levendula mezők illatoznak és 2004. óta itt indult a levendula tiszteletére az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Azonban ma már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, amelyből parfüm, ízesített méz, bor és egyéb ajándéktárgy is készül.

Legismertebb levendula fajták hazánkban

Francia levendula

Más néven: valódi levendula, orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, szagos levendula. A legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű.

Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló levendula. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. Jól mézelő, méhek mellé ezt a fajtát kell választani. Mély sötét színe miatt szép csokorban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.

Angol levendula

Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljes növekedésű, a bokrok átmérője 100 cm. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe világosabb levendulakék a francia levendulához képest. Két héttel később virágzik, mint a francia. Levelei gyönyörű világos ezüstösek, szép sövény lesz belőle. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a hazai nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő. Virágjának szára igen hosszú, nagyon alkalmas levendula koszorú készítésére. Illata intenzívebb, így levendula illatpárnákba is nagyon jó tölteni.

Spanyol levendula

A spanyol levendula a virágai után füzéres, vagy bóbitás levendula néven is ismert. Az illata nagyon finom, akár a többi levendulának, a virága pedig különösen bájos és szép. Eltérés a közönséges levendulához képest abban van, hogy a meleg klímát jobban bírja, kifejezetten szereti. Levelei ezüstös zöldek, kis bokrocskákat alkotnak. Sövényként, vagy ágyásszegélyként is nevelhető. Legnagyobb eltérése a közönséges levenduláétól a virágaiban mutatkozik meg. Ugyanis az egyenes szárak csúcsán elhelyezkedő bóbitaszerű füzérvirágzat tetején nyuszifülekre emlékeztető, megnagyobbodott, lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek díszlenek.

Spanyol levendula fajták változatai:

  • Ann’s Purple: A fajtánál nagyobb, 70-75 cm magasságot is elérő növény.
  • Purple Ribbon: Sötétlila virágokat hoz és a többi fajtánál jobban tűri a hideget.
  • Kew Red: Ezek különlegessége, hogy rózsaszín virágai vannak.
  • Winter Bees: Rendkívül korai virágzású, akár már tél végén kezdődhet a mediterrán éghajlatú, meleg területeken.
  • Lutsko’s Dwarf: Törpe fajta, max. 30 cm-re nő, erkélyek, balkonok kedvelt növénye.

Levendula gondozása

A levendula gondozása hálás feladat, mert sok törődést nem igényel, mégis gyönyörű ékessége a kerteknek, balkonoknak, de sziklakertek ékessége is lehet. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában is.

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Azonban erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel.

Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. A levendula metszése az egyetlen időigényesebb feladat a gondozása során, melyet évente többször is meg lehet ejteni, nagyon hálás lesz érte.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Évelő_növény

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom