Levendula fa

A levendula fa egy törzsre oltott, nagyon mutatós növény. Zömök korona, erősen illatozó virágokkal, amit könnyű megszárítani és sokoldalúan felhasználható, mint például asztali dekorációnak, teához, vagy zacskóba téve ágyneműtartóba vagy szekrénybe tehetjük. Fagyérzékeny növény.

Fagytűrő, a mediterrán vidékeken honos évelő félcserje nálunk is meghonosodott. Szabadföldön állandó, fagymentes helyre kiültetve télen sem károsodik. Folyamatos nyírást igényel. Levele keskeny, aromás szürkés-zöld. Virága lila illatos, nyáron virágzik.

Levendula fa – vagy törzses levendula

A magas törzsre oltott-szemzett dísznövények ára lényegesen eltér a hagyományos alakú, bokros növekedésű társaitól. A magas törzsre nevelt növények hosszas és kitartó munkával érik el a végső formájukat, és nekünk ezt az időt és munkát kell megfizetni.

Ha saját magunk próbálkoznánk meg a kialakításával, kétféle lehetőségünk van:

  1. Dugványozással
    Ebben az esetben hajtást dugványozunk. Lehetőleg egy jó hosszú hajtást vágjunk le, és az alsó végét legalább 10 cm-re dugjuk be a talajba. A pára itt nagyon fontos, mert a hajtáscsúcs leszárad, ha nem megfelelő a feltétel neki, és a gömb formánk onnan fog kezdődni. (Ehhez kell egy kis dugványozáshoz való hozzáértés). Ha a dugványozást választjuk, akkor 15-20 cm-es hajtást levágunk, dugványozzuk a leírtaknak megfelelően és a begyökeresedett hajtásból kinevelünk egy hosszú egészséges vesszőt. (Ez legalább 2 év, mire eléri azt az állapotot, hogy 1 m hosszú hajtásokat hozzon)
  2. Meglévő bokorból alakítással
    Ebben a verzióban a leghosszabb, legegyenesebb hajtást meghagyjuk, az összes többit tőből kivágjuk. A tőből való eltávolítást rendszeresen el kell végezni.

Levendula fa (törzses levendula) gondozása

Bármelyik megoldást mellett döntünk lényeges, hogy egy erős, megfelelően hosszú, és nagyjából egyenes hajtásunk legyen. A törzset karózzuk ki, lehetőleg 3 ponton legyen megfogva, hogy egyenes maradjon, illetve ki tudjon teljesen egyenesedni.

A törzs oldalán lévő rügyeket dörzsöljük-törjük le, az ágakat vágjuk le. Csak a tetején lévő 3-4 rügyet hagyjuk meg, ebből lesz a korona kinevelve. A koronának hagyott rügyekből kinövő hajtásokat rendszeresen vágjuk vissza, hogy minél tömöttebb formát kapjunk. A gömb formát már elkezdhetjük ilyenkor nevelni.

A későbbiek során a fontos lesz a levendula metszése és a törzsön előtörő rügyek eltávolítására is figyelni kell. Az így nevelt magastörzsű fa formájú cserjénk ugyan olyan értékes növényke lesz, mint amit a faiskolában lehet vásárolni. Ám akinek nincs ideje, vagy türelme kivárni, bátran vásároljon!

http://diszkertem.hu/disznovenyek/torzsre-nevelt-oltott-novenyek

Címlapkép: Levendula fa (forrás: https://hu.pinterest.com/atozen/escents-lavender)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom