Levendula ápolása

A levendula ápolása hálás feladat, mert sok törődést nem igényel, mégis gyönyörű ékessége a kerteknek, balkonoknak. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt, őshazája Délkelet-Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket.

Francia levendula hazánkban

Hazánkban először az 1920-as években telepítették az első levendula ültetvényt a Tihanyi-félsziget vulkáni köves, napsütötte lankáira. Itt a 2004-ben a levendula tiszteletére indult az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Napjainkban azonban már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, amelyből parfüm, ízesített méz, bor és ajándéktárgy is készül.

Levendula jellemzői

Gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. Hosszúkás levelei 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színűek. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk.

Levendula ápolása, levendula gondozása

Levendula gondozása

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Igen jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. A levendula metszése az egyetlen időigényesebb feladat a gondozása során, melyet évente többször is meg lehet ejteni, nagyon hálás lesz érte. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

Levelei és virága is sokoldalúan felhasználható, hiszen a levendula jótékony hatásai miatt már régóta a népi gyógyászatban is hasznos gyógynövény, napjainkra azonban a gasztronómiában is egyre nagyobb teret hódít magának.

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom