Levendula a kertben

Tartalomjegyzék

A levendula a kertben érzi magát a legjobban, de levendula lakásban is nevelhető. Bár szobanövényként nem szokványos, azonban semmi akadálya a lakásban tartásának.

A levendula mediterrán évelő félcserje, mely rendkívül szereti a szárazat és a meleget. A kifejlett növény elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm is lehet. Metszéssel nevelhető sövény, bokor, vagy akár fa formájúra is. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Június elejétől egészen július végéig virágzik, ilyenkor hazánkban is országszerte Levendula Fesztivál és levendula „szedd magad” akciókat tartanak a levendula mezőkön.

Levendula a kertben

levendula palánta ültetése alapvetően tavasztól őszig fagymentes időben bármikor történhet.

Elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ahol gyakori a fagykár, annak ellenére, hogy a legtöbb fajta télálló levendula. A növény a mínusz 15-20 fokos hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult levendulában.

Fényigényes növény, mely a szárazságot is jól viseli. Kertben tartva külön locsolást nem igényel, legfeljebb az extrém száraz időben érdemes gondoskodni eseteg a víz pótlásáról. Azonban kerülni kell a pangó vizet alatta, mert az gombásodást okozhat.

Hová ültessük?

Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. A levendula rózsa mellé ültetve igazán jó szolgálatot tesz, mert a rózsabokrokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. levendula metszése az egyetlen időigényesebb feladat a gondozása során, melyet évente többször is meg lehet ejteni, nagyon hálás lesz érte. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában is. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Bár nagy gondozást nem igényel, fontos a levendula visszavágása, a bokrosodást elősegítendő. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/a-levendula-kerti-nevelese-hasznos-tudnivalo.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom