Francia levendula

A francia levendula a közönséges levendula egy fajtája, mely hazánkban is jól ismert gyógy- és fűszernövény. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt, Délkelet-Ázsiából származik, ahonnan Európába a rómaiak hozták be. Európában több faja is meghonosult, a legismertebb a francia levendula, melynek legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország. Főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket, bár 4 megyében is termesztik.

Francia levendula hazánkban

Hazánkban először az 1920-as években az első levendula ültetvényt a Tihanyi-félsziget napos, vulkáni köves lankáira telepítették. Itt a 2004-ben a levendula tiszteletére indult az első Levendula Fesztivál, mely azóta is minden évben megrendezésre kerül és egyre népszerűbb.  Napjainkban Tihany neve összeforr a levendulával is, ahol nemcsak a levendula szezonban kaphatók a különböző levendulás termékek. A szezonban viszont szedd magad akciókkal is várják a lelkes érdeklődőket.

Napjainkra már a Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát, amelyből parfüm, ízesített méz, bor és mindenféle ajándéktárgy is készül.

Átteleltethető levendula fajták hazánkban:

Francia levendula

Ez az elterjedtebb, orvosi levendulának is nevezik. A neve onnan ered, hogy az első tövek Franciaországból érkeztek hazánkba. Fagyérzékeny a közönséges levendulával ellentétben, így egyszerűbb dézsába, nagyobb cserépbe ültetni, hogy fagymentes helyen átteleltessük.

Angol levendula

Illata, aromája markánsabb, erősebb a francia levenduláénál. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta, később is virágzik annál, valamint több olajat ad.

Spanyol levendula

Vagy más néven bóbitás esetleg füzéres levendula. Jellegzetes bóbitás virágai a francia levendula virágaival egy időben jelennek meg. Kevésbé fagytűrő, mint francia társai, ezért teleltetni kell fagymentes helyen.

Francia levendula jellemzői

Gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. Hosszúkás levelei 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színűek. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk.

Francia levendula gondozása

A levendula nevelhető cserépben is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Balkonon, erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel.

Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában, de jól társítható a rózsabokrokkal, mert azokat megóvja a levéltetvektől és a hangyáktól. Nagy gondozást nem igényel, mert kártevői nincsenek, így permetezni sem kell. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Levelei és virága is sokoldalúan felhasználható, hiszen a levendula jótékony hatásai miatt már régóta a népi gyógyászatban is hasznos gyógynövény, napjainkra azonban a gasztronómiában is egyre nagyobb teret hódít magának. Nagyon népszerű a belőle készült kézműves levendula szörp, de a levendula fagyit is vétek kihagyni!

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom