Sokszor hangzik el a kérdés, hogy az angol vagy a francia levendula a szebb? Megállapíthatjuk, hogy ez egyéni ízlés kérdése. A világban 39 faja ismert, de ezen az éghajlaton csak a francia és az angol levendula elterjedt.

Francia levendula

Más néven: valódi levendula, orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, szagos levendula. A legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. Jól mézelő, méhek mellé ezt a fajtát kell választani. Mély sötét színe miatt szép csokorban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.

Angol levendula

Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljes növekedésű, a bokrok átmérője 100 cm. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe világosabb levendulakék a francia levendulához képest. Két héttel később virágzik, mint a francia. Levelei gyönyörű világos ezüstösek, szép sövény lesz belőle. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a hazai nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő. Virágjának szára igen hosszú, nagyon alkalmas levendula koszorú készítésére. Illata intenzívebb, így levendula illatpárnákba is nagyon jó tölteni.

Mi a különbség: angol vagy francia levendula?

Van egy kevés különbség a két fajta között, de igazán nem számottevő. A francia a sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, úgy is mondhatnám, hogy a hagyományos, klasszikus levendula. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angolnak a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek, mint a francia fajtáé, lombozata ezüstösebb, és kicsit később is virágzik. Bármelyiket válasszuk is az ékessége lesz kertünknek, vagy balkonunknak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Közönséges_levendula

Vissza a kategória cikkeihez