Angol vagy francia levendula

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy az angol vagy a francia levendula a szebb? Megállapíthatjuk, hogy ez egyéni ízlés kérdése. A világban 39 faja ismert, de ezen az éghajlaton csak a francia és az angol levendula elterjedt.

Francia levendula

Más néven: valódi levendula, orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, szagos levendula. A legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék.

Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón. Jól mézelő, méhek mellé ezt a fajtát érdemes választani. Mély sötét színe miatt szép csokorban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való.

Angol levendula

Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljes növekedésű, a bokrok átmérője 100 cm. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe világosabb levendulakék a francia levendulához képest. Két héttel később virágzik, mint a francia. Levelei gyönyörű világos ezüstösek, szép sövény lesz belőle. A francia fajtához képest valamivel érzékenyebb fajta, de a hazai nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő. Virágjának szára igen hosszú, rendkívül alkalmas levendula koszorú készítésére. Illata intenzívebb, így levendula illatpárnákba is nagyon jó tölteni.

Mi a különbség: angol vagy francia levendula?

Van egy kevés különbség a két fajta között, de igazán nem számottevő. A francia a sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, úgy is mondhatnám, hogy a hagyományos, klasszikus levendula. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angolnak a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek, mint a francia fajtáé, lombozata ezüstösebb, és kicsit később is virágzik. Bármelyiket válasszuk is az ékessége lesz kertünknek, vagy balkonunknak.

Bármelyiket válasszuk is számos kertészetben, virágüzletben vásárolható, de akár interneten keresztül is rendelhető. De a virágait szedd magad akcióban az ország számos pontján magunk is szedhetjük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Közönséges_levendula

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom